Soğuk Hava Deposu Yapımı
Klasik soğuk depo yapılarında çelik konstrüksiyon iskelet tamamlanır, bu iskeletin dış yüzeyine çatı ve
cephe kaplaması yapılır. Akabinde de çelik iskeletin içine duvar ve tavan panelleri monte edilerek soğuk
depo hacimleri oluşturulur. Daha sonra da soğuk deponun içine raf sistemi monte edilir. Bu tür klasik
soğuk hava depolarında binanın çelik konstrüksiyonu ve rafların çelik konstrüksiyonu olmak üzere iki
adet çelik sistem bulunur.
Soğutma Yöntemleri
Soğutma prensip ve yöntemleri aşağıdaki gibi açıklanabilir:
- Katı maddelerin erime gizli ısısını kullanarak soğutma
- Sıvı maddelerin gazlaşma gizli ısısını kullanarak soğutma
- Süblimleşme gizli ısısını kullanarak soğutma
- Dondurucu karışımlar kullanarak soğutma
- Mekanik yöntemler ile soğutma Soğutma sistemleri için uygulanan üç yöntem bulunmaktadır.
- Fiziksel yöntem ile soğutma
- Kimyasal yöntem ile soğutma
- Mekanik yöntem ile soğutma
Soğutma Nedir ?
Soğutma'nın genel tanımı kısaca "bir maddenin veya ortamın sıcaklığını, o madde veya ortamı
çevreleyen ortamın sıcaklığının altına indirmek ve orada muhafaza edebilmek maksadı ile madde veya
ortamın ısısının alınması işlemi" olarak yapılabilir.
Soğutma'yı başka bir şekilde tanımlamak istersek soğutma madde veya ortamın ısısının düşürülmesi
için ısıyı başka bir yere iletme suretiyle maddenin ısısının düşürülmesi işlemidir.
Soğuk Depolamada Gıda Güvenliğinin Önemi
Soğuk Depolamada Gıda Güvenliğinin Önemi Gıda güvenliği, insan gıdası ve hayvan yemi olarak
kullanılan her türlü hammadde, yarı mamul ve mamul maddelerin çiftlikte yetiştirilmesi, üretimi,
bakımı, hasadı ve depolanması da dahil olmak üzere işleme, paketleme, taşıma, hazırlık, dağıtım ve
satış aşamalarını kapsayan tedarik zinciri sürecinde insan sağlığına zararlı olabilecek biyolojik,
kimyasal ve fiziksel kökenli tehlike ve zararlıların bulaşmasından korunması için tasarlanan
işlemler ve uygulamalardan oluşan bir eylemler bütünüdür. Tarladan sofraya gıda güvenliği denilen bu
süreçte depolama, taşıma ve lojistik hizmetler her aşamada karşımıza çıkmaktadır. Gıda sektöründe
özellikle çabuk bozulabilir hayvansal gıdaların üretimi, depolanması ve taşınması sürecinde soğuk
zincirin önemi büyüktür.
Lojistik yönetimi;
müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve hizmetlerin ve bunlara ilişkin bilginin etkin ve
verimli olarak depolama ve aktarımının planlama ve kontrol etme süreci olarak tanımlanmıştır. Soğuk
Zincir; dondurma ve dondurulmuş gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi
özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan muhafaza, taşıma ve bunun gibi işlemlerin
tamamını ifade eder. Ürünler üzerinde ısı farklılığından oluşan kötü huylu bakteriler ürünlerin
lezzetinin de bozulmasına neden olurlar. Lezzetin bozulmaya başlaması soğuk zincirin kırıldığının ilk
göstergelerindendir. Soğuk zincir kalitesini yüksek tutarak ürettiğiniz, taşıdığınız, depoladığınız ve
tükettiğiniz ürünlerin tazeliğini ve besin değerini korur. Ürüne göre depolama sistemi kurulması
önemlidir. Depolama sistemleri Kuru, soğuk ve donuk depolar ürüne göre dizayn edilir. Örneğin; •
Çikolata öncelikle 15-20 derece arası uygun hava koşullarında, Düşük nemli, kuru ve buhardan uzak
ortamda saklanmalı, kokusuz ortamda saklanmalı ve suyla temas etmesini engellememiz gerekir.
• Taze etlerin kararmaması için 0°C ile -1,7°C sıcaklıkta ve %90-95 nisbi nem içeren soğuk şartlarda
muhafaza edilir.
• Süt ürünleri: Peynirler 0°C ile 5°C de doldurulmuş halde 5-6 ay süresince muhafaza edilirler.
• Tereyağlar: 4 ile 10°C lerde (muhafazaya sevkten önce doldurulmuş olarak) 5-6 ay süresince
muhafaza edilmektedir.
• Yumurta: -2,5 ila 2°C sıcaklık ve %80-95 nisbi nem içeren ortamlarda muhafaza edilmektedir.
• Su ürünleri: Genellikle -5°C sıcaklıkta %90-95 nisbi nemde 5 ile 20 gün muhafaza edilebilir. Su
ürünleri avlandıktan sonra hemen soğutulmalıdır.
Ürün Sıcaklık Nem Depolama Süresi Elma Sıfır – Bir 90-95 2-8 ay Üzüm Sıfır – Bir 90-95 2-6 ay Armut Eksi
bir – Sıfır 90-95 2-6 hafta Domates Dört-On 85-90 4-7 güm Havuç Sıfır 95 4-5 ay Patates Dört-Altı 85-90
6-8 ay Soğan Sıfıt < 75 2-5 ay Çilek -18 12 ay Soğuk hava deposunda depolama, mal hazırlama ve yükleme
yerleri uygun koşullarda olmalı. (sıcaklık, nem, hava hızı, homojen dağılım, istifleme şekli)
Ürünlerin amaca uygun hasat ve taşıma yapılması da çok önemlidir. Mal kabul, depolama alanı, mal
hazırlama ve yükleme alanının tümü ürünün ısı derecesini koruyacak şekilde olması önemlidir. Bir çok
firmada bunların hepsi bulunmamaktadır. Bu eksikleri kontrol edecek, denetleyecek ve yol gösterecek
kontrollerin olmaması gerçekten üzücüdür. Bazı firmalar maliyet nedeniyle, bazılarını eksik
uygulamaktadır. Gıda firmaların Lojistik operasyonları için, Lojistik Derneği ve Gıda Güvenliği
Derneği ortaklaşa çalışma yapıp standartlar belirlemeli ve ISO (International Organization for
Standardization) gibi sertifika vermesi hususunda önderlik yapmaları önemlidir. Gıda Güvenliğine
inanan firmalar ise rekabet avantajı içinde bu oluşumu desteklemesi ve bu sertifikayı alması
gerekmektedir. Soğuk zincir kırılırsa ne olur? Mikroorganizmalar üründe hızla üremeye başlar. Hatta
insan sağlığını tehdit edecek seviyelere ulaşabilir. Soğutma sistemleri ile ilgili bazı önemli
bilgileri aşağıda sizlerle paylaşmak istedim. Soğutma nedir? Mekanik yöntemle soğutma dışarıdan iş
verilerek soğutucu akışkanın basınç ve sıcaklığının yükseltilmesi esasına dayanır.
Soğuk Oda
Deposu nedir?
Soğuk oda, özel anlamı ile gıda maddelerinin normal şartlarda saklanabilir sürelerinden daha uzun
süre saklanabilmesi için ihtiyaca uygun şartlarda soğutulan ve nem durumu kontrol edilen, dış
atmosferden ısı ve nem kazancına karşı yalıtılmış mahaller olarak tanımlanabilir.
Soğuk Hava Deposunda Amaç nedir?
Mümkün olduğu kadar değişmez sıcaklık ve bağıl nem sağlamak olmalıdır. Çok kısa süreli de olsa her
sıcaklık artışı mikroorganizmaların gelişiminde hızlanmaya neden olur. Bu yüzden soğutma mikropsuz
bir ürüne uygulanmalı ve ürünün hasatından tüketimine kadar aralıksız sürdürülmelidir.
Soğutma Neden Gereklidir?
Yaş sebze ve meyveler, hayvansal ürünler ve su ürünleri gibi çabuk bozulabilir tarımsal ürünlerin
üretiminden başlanarak tüketimlerine kadar soğuk ortamlarda muhafaza edilmeleri gerekir. Soğutmanın
önemini, başlıca soğutma yöntemleri ve soğuk hava deposu ile aşağıda değerlendirebiliriz. Besin
maddeleri ihtiyacının istenilen zaman ve miktarda karşılanamamasının başlıca nedenleri şunlardır: –
Soğuk hava imkânlarının sınırlı olması – Muhafaza tekniğinin bilinmemesi – Soğuk saklamada çeşitli
aksaklıklar – Bozulabilir ürünlerde tüketim öncesi kayıplar – Bölgeler arasında üretim miktarındaki
farklılıklar – Ürünlerin üretilmediği bölgelere gönderilememesi Soğuk Hava Depolarının Özellikleri
Soğuk hava depoları betonarme veya prefabrik olarak inşa edilebilen yapılardır.
Soğuk hava depoları ısı izolasyonu ve buhar difüzyonu (geçirgenliği) yalıtım standartlara uygun
yapılır. Birim alana istiflenebilecek gıda yükü belirlenmiştir.(ton/m2) Soğutma sisteminde amonyak
veya freon(R22, R404) türevi soğutucu akışkanlar kullanılabilir. Soğuk depolarda soğutma aralığı +
15 C ile -5 C arasındadır. Soğuk depolarda dondurma aralığı 0 C ile – 40 C arasındadır. Soğuk depo
ve odalarda nem kontrolü gıda maddesinin türüne göre ayarlanacak şekilde tasarlanır. Bütün soğutma
sistemi tam otomatik kontrollü ve aşırı yük korumalı şekilde tasarlanabilir. Araçların boşaltma ve
yükleme yapmasına uygun platformları vardır. Birbirinden bağımsız kullanılabilen soğutma ve dondurma
odaları mevcuttur. Hızlı dondurmanın ( şoklama ) standartlara uygun odaları mevcuttur. Soğuk odalar
homojen bir ortam sıcaklığına sahiptir. Soğuk depolar çabuk ve kolay temizlenebilecek alt yapıya
uygun tasarlanırlar.
Soğuk Oda Deposu Ürün Muhafaza Çeşitleri Soğuk oda; (-5/+5) taze muhafaza edilen gıda ürünlerinin
çoğu bu sıcaklıkta muhafaza edilir. Donmuş oda; (-15/-25°C) tüm dondurulmuş gıdaların muhafazası bu
sıcaklık aralığında yapılır. Donmuş muhafaza daha önce yoklanarak merkez sıcaklığı -18 °C’ye
düşürülmüş ürünlerin sıcaklıklarının muhafaza edilmesidir. Şok odası; (-30-45 °C) şoklama bir
muhafaza tipi değildir. Şoklama taze ürünleri merkez sıcaklıklarının 4-7 saat gibi kısa bir sürede
-18 ºC’ye düşürülmesi işlemidir. Soğutma Maddeleri (Soğutma Gazları) Soğuk hava depolarında düşük
sıcaklığı oluşturan maddelere soğutma maddeleri adı verilmektedir. Soğutma maddelerinin buharlaşma
sıcaklıkları yüksek olup bu maddeler kompresörlerde sıkıştırıldıklarında basınç ve sıcaklıkları
artar, kondenser denilen dış ortamda konumlandırılmış ısı değiştiricilerinde sıcaklıkları alınır ve
evaporatör adı verilen muhafaza alanında konumlandırılmış ünitelerde basınçları düşürülerek
genleştirilir. Genleştirilen soğutma maddesi üfleme fanları yardımı ile ortam ısısını emerek
soğumayı meydana getirir.
Soğutma Gazlarının Çevreye Etkisi Soğutma alanında sürdürülen çalışmalar sayesinde soğutma
akışkanlarının çevreye verdiği zarar ortadan kaldırılmıştır. Fakat eski soğutma akışkanlarının(R22)
atmosfere ve çevreye verdiği zarar bilinmektedir. Bu durumda soğutma sistemini kuran kişi veya
kurumların çevreye duyarlı olmaları gerekmektedir. Enerji nasıl Planlanmalı? Soğuk hava depoları
yapılırken sadece ürüne karşılık gelen soğutma hesaplanmamalı, son zamanlarda yaşanan enerji sorunu
dikkate alınarak en ideal şekilde soğutma yapılması planlanmalıdır. Soğutma yapılırken maalesef
ciddi enerji kayıpları yaşanmaktadır.
Bu enerji kayıplarının başlıca nedenleri:
• Doğru soğuk oda depo hesaplarının yapılmaması
• Kaliteyi ikinci planda bırakarak doğru ve gerekli malzemenin kullanılmaması
• Soğutma sisteminin çalışmasını sağlayan otomasyon sisteminin doğru tasarlanamaması…
Doğru malzeme ile doğru tasarım yapıldığında yılda yaklaşık olarak 100000kW/saat ile 400000
kW/saat gibi ciddi bir enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Bu tasarruf soğuk oda depo üretici ve
kullanıcı açısından enerjiye verilen saygınında bir göstergesidir. Güvenilirlik ve
Sürdürülebilirlik Soğuk oda deposunda muhafaza edilen ürünlerin zarar görmeden uzun süre aynı
koşullarda saklanması gerekir. Doğru sistem ve kaliteli ürün kullanılmadığında muhafaza edilen
ürünler zarar görebilir. Bu durumda geri dönüşü olmayan maddi ve manevi hasarlar ortaya çıkar.
İzleme ve Uzaktan Kontrol Muhafaza edilen ürünlerin güvenli şekilde saklandıklarını anlamak için
çeşitli izleme yolları ile soğuk oda nem ve sıcaklıkları takip edilir. İzlenen soğuk oda
verilerine göre soğutma sistemine manuel ya da otomatik olarak müdahale edilerek ürünlerin doğru
şekilde muhafaza edilmelerinin devamı sağlanır